Deschiderea larga a Bulevardului Unirii în continuarea Bulevardului Bucuresti prezinta pe partea dreapta, complexul arhitectural „Piata Unirii” monument istoric.
In centrul acestuia se ridica Obeliscul Unirii, opera a unui colectiv condus de sculptorul Ion Jalea. Baza octogonala a acestuia este înalta de 1,4m, in trei trepte placate cu granit rosu, peste care se ridica un tor de bronz inalt de 2,24m. Pe tor se desfasoara un basorelief infatisand in prim plan, spre sud pe Al.I.Cuza inconjurat de M.Kogalniceanu, C.Negri, V.Boerescu,V.Alecsandri si alti fruntasi unionisti de la 1859, iar spre nord un muntean si un moldovean strangandu-si mainile in fata bornei de hotar.
Prim planul se desfasoara pe toata suprafata torului, înfatisând diferite categorii de sustinatori ai Unirii, dintre care se remarca deputatul razes Mos Ion Roata .
Planul al doilea reprezinta Hora Unirii, iar ultimul, estompat scene istorice. Pe tor se ridica un obelisc sub forma unui trunchi de piramida in sectiune patrata, inalt de 16m, placat cu acelasi granit rosu. Pe fata nordica este prins intre frunze de stejar, un scut de bronz cu inscriptia „Unirea Principatelor Romane 1859”.
Piata care inconjoara obeliscul este situata pe vechiul hotar dintre Tara Romaneasca si Moldova. Aici in fiecare an, la 24 ianuarie este omagiat marele act al Unirii.
.
Articolul Piata Unirii apare prima dată în Portalul Orasului Focsani.